Geschiedenis van het Witte Kerkje

Het Witte Kerkje, gelegen aan de Hoofdstraat 1, 4844 CA Terheijden, is als kerkgebouw in gebruik bij de Protestantse Gemeente Terheijden-Wagenberg. Daarnaast wordt de ruimte gebruikt als trouwlocatie, expositieruimte, voor het houden van concerten etc. Het is een pittoresk kerkgebouw - strak en eenvoudig - dat dateert uit 1809. De kerk behoort tot de zogenaamde “Lodewijkkerkjes”, waarvan er diverse in Brabant te vinden zijn.


Een besluit van Koning Lodewijk Napoleon in 1809 hield in, dat aan de Gereformeerde Gemeente een bedrag van zevenduizend gulden ter beschikking werd gesteld in de vorm van 'rentegevende papieren' om een kerk te bouwen. Er waren echter voorwaarden aan verbonden: de bouw moest openbaar worden aanbesteed en moest in dat zelfde jaar (1809) voltooid zijn. De bouw heeft dus in een zeer hoog tempo plaatsgevonden. Boven de ingang bevindt zich een gedenksteen, die herinnert aan de start van de bouw: "De eerste steene aan deze kerk zijn gelegd door Johannes Telders en Catharina Hendrika Wessels den 3 hooimaand 1809."

Door Erfgoed Brabant is een serie canons gemaakt die de geschedenis vertellen van Brabant door de eeuwen heen. In een van de canons wordt uitgelegd wat Koning Lodewijk Napoleon voor ons Brabant heeft betekend en dan met name de bouw van ons Witte Kerkje, klik hier om de video te zien. 

< terug