Home

Doel

De Stichting Exploitatie Witte Kerkje Terheijden heeft als doel het instandhouden van het kerkgebouw gelegen aan de Hoofdstraat 1 te Terheijden (N.B.).

De bedoeling is dat het kerkje meer multifuctioneel gebruikt gaat worden, waardoor de inkomsten groeien. Daaruit kunnen dan de exploitatiekosten zoals onderhoud, verwarming en electra bekostigd worden.

Het kerkje blijft in gebruik voor de wekelijkse kerkdiensten van de Protestantse gemeente Terheijden/Wagenberg en de andere activiteiten van de kerkelijke gemeente.

Geschiedenis kerk

Koning Lodewijk Napoleon en de koningin
Koning Lodewijk Napoleon en de koningin

Het Witte Kerkje, gelegen aan de Hoofdstraat 1, 4844 CA Terheijden, is als kerkgebouw in gebruik bij de Protestantse Gemeente Terheijden-Wagenberg. Daarnaast wordt de ruimte gebruikt als trouwlocatie, expositieruimte, voor het houden van concerten etc. Het is een pittoresk kerkgebouw - strak en eenvoudig - dat dateert uit 1809. De kerk behoort tot de zogenaamde 'Lodewijkkerkjes', waarvan er diverse in Brabant te vinden zijn.

Een besluit van Koning Lodewijk Napoleon in 1809 hield in, dat aan de Gereformeerde Gemeente een bedrag van zevenduizend gulden ter beschikking werd gesteld in de vorm van 'rentegevende papieren' om een kerk te bouwen. Er waren echter voorwaarden aan verbonden: de bouw moest openbaar worden aanbesteed en moest in dat zelfde jaar (1809) voltooid zijn. De bouw heeft dus in een zeer hoog tempo plaatsgevonden. Boven de ingang bevindt zich een gedenksteen, die herinnert aan de start van de bouw: "De eerste steene aan deze kerk zijn gelegd door Johannes Telders en Catharina Hendrika Wessels den 3 hooimaand 1809."